Bekerwedstrijden worden op drie niveaus gespeeld. Teams vertegenwoordigen de club en strijden gezamenlijk tegen een bekerteam van vergelijkbaar niveau van een andere vereniging. Een echte clubstrijd die de moeite waard is om eens uit te proberen. Denk je dat deelname wat voor je vereniging is? De afdeling wedstrijdzaken van het bondsbureau (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 030-2759966) helpt je graag verder.

De bekerwedstrijden worden in drie categorieën (op drie niveaus) gespeeld: NBB, Hoofdklasse en Elffers.

Per vereniging kunnen maximaal twee teams per bekercompetitie worden ingeschreven in de NBB-beker en Hoofdklassebeker en drie teams in de Elffersbeker. De Elffersbeker wordt op viertallenbasis gespeeld door achttallen. Dat wil zeggen teams van twee viertallen (vier paren). De NBB-beker en de hoofdklassebeker worden gespeeld door twaalftallen, dat wil zeggen teams van drie viertallen. 

Algemene opzet
De bekerwedstrijden worden gespeeld volgens het afvalsysteem waarbij zoveel mogelijk om-en-om uit en thuis wordt gespeeld. Alle teams spelen in de eerste ronde zo mogelijk tegen een team uit de eigen regio. Pas als teams verder komen in het toernooi worden de afstanden groter. Teams spreken onderling de datum af wanneer er gespeeld wordt (met inachtneming van de uiterste speeldatum voor de betreffende ronde).

De verenigingen hebben de keus uit deelname aan de volgende bekertoernooien: 

NBB-beker
Deze beker is bedoeld voor spelers van tweede divisieniveau of hoger. Spelers van alle klassen kunnen deelnemen.

Hoofdklassebeker
Deze beker is bedoeld voor hoofd- en eersteklassers. Alleen spelers die niet van bondsniveau zijn kunnen deelnemen. De exacte regeling is beschreven in het Bekerreglement en de Toelichting deelnamegerechtigdheid bekerwedstrijden.

Elffersbeker
Deze beker is speciaal bedoeld voor spelers van tweede klasse en lager of clubspelers die geen districtscompetitie spelen. Er geldt voor deelname een maximale rating van 1600 maar er kan dispensatie worden gevraagd voor spelers met een hogere rating.

Inschrijven (de inschrijving sluit 28 oktober)
Inschrijven verloopt via MijnNBB. De procedure is eenvoudig en kost niet veel tijd. Hier vind je de instructie voor de inschrijving. Groot voordeel is dat je geen lidmaatschapsnummers bij de hand hoeft te hebben, deze worden automatisch uit de NBB-ledenadministratie opgehaald. Let erop dat je geen spelers kunt inschrijven die al door een andere vereniging in hetzelfde bekertoernooi zijn ingeschreven.

Per team moeten minimaal twaalf en maximaal zestien spelers worden opgegeven in de NBB- en Hoofdklassebeker en minimaal acht en maximaal twaalf spelers in de Elffersbeker.

Het inschrijfgeld à €15,- per team wordt in de rekening-courant van de vereniging geboekt.

Indien je vereniging aan één of meerdere bekers wenst deel te nemen moet de inschrijving uiterlijk 28 oktober door ons zijn ontvangen. Hou deze termijn goed in de gaten, want te laat aangemelde teams kunnen vaak niet meer worden geaccepteerd. De captains van de deelnemende teams ontvangen te zijner tijd de indeling voor de eerste ronde en alle verdere informatie.

Invallen
Voor het laten spelen van invallers adviseren we de captain vooraf toestemming vragen aan de Weko. Indien geen toestemming is gevraagd zal de Weko achteraf beoordelen of de invaller speelgerechtigd was.

Wedstrijdbepalingen
Bruine Sticker Conventies en Hoogst Ongebruikelijke Methoden en zijn niet toegestaan. Voor de definities verwijzen we naar de nbb website www.bridge.nl (->Van A tot Z-> Reglementen NBB).
De Alerteerregeling is in alle bekerwedstrijden van toepassing. De regeling staat op de NBB-website www.bridge.nl (->Van A tot Z-> Reglementen NBB).
De wedstrijden worden gespeeld volgens het afvalsysteem.
Door zo mogelijk regionale indeling wordt bepaald tegen wie men moet spelen.
Teams ontmoeten zoveel mogelijk wisselende tegenstanders en speelt wisselend uit en thuis.
De teamcaptain ontvangt alle correspondentie en treedt met de tegenpartij in contact voor het afspreken van de speeldatum.
Tussen alle wedstrijden is ongeveer evenveel ruimte, afhankelijk van de deelname.
De finales van alle bekerwedstrijden zijn op zaterdag 25 mei 2019.
De principedata voor de NBB-beker zijn zondag 9 december 2018, zondag 3 februari 2019 en zaterdag 13 april 2019.

Meesterpunten
Voor iedere gewonnen wedstrijd krijgen de spelers meesterpunten. Dit geldt niet voor reglementair behaalde overwinningen (tenzij een reguliere overwinning later in een reglementaire is omgezet).

Prijzen
De winnaars van de diverse bekers ontvangen, naast de wisselbeker, waardebonnen ter waarde van €125,- ter besteding door de vereniging.