Als bestuurder van een bridgeclub moet u een ware duizendpoot zijn; u bent organisator, administrateur, huurder, arbiter en luisterend oor tegelijk. Er ontstaan wel eens problemen bij verenigingen, omdat regels niet goed worden nageleefd, of door problemen die voortkomen uit onwetendheid. Het is daarom van groot belang dat uw club haar reglementen goed op orde heeft en dat iedereen bekend is met deze regels.

Bent u onlangs gekozen tot bestuurslid van uw bridgeclub? Dan komt er waarschijnlijk veel informatie op u af. De BridgeBond faciliteert clubs met diverse technieken zoals de clubwebsites en MijnNBB. Om een beetje wegwijs te worden in wat er voor u allemaal mogelijk is, heeft de BridgeBond het boekje Administratie Verenigingen geschreven.

Het besturen van een vereniging is een zaak van kennis, kunde en creativiteit, maar ook van vooruitkijken en standpunten formuleren die de toekomst aangaan. Om juiste standpunten te kunnen bepalen en de juiste beslissingen te kunnen nemen is het echter zaak dat het bestuur goed nadenkt over de eigen identiteit en een goed beeld krijgt van wat er speelt in de vereniging, welke veranderingen er aan komen en hoe daarmee om te gaan.
Veel clubs kijken nu niet verder dan hun volgende clubavond, maar waar staat uw club over 5 jaar? Hoeveel leden heeft uw club dan nog? Hoe oud is uw club dan gemiddeld? Wat zijn de plannen om op de lange termijn nog steeds een gezonde, gezelligde club te zijn? Om systematisch na te denken over de toekomst van de vereniging is het opstellen van een beleidsplan en het periodiek toetsen daarvan een belangrijk middel. Daartoe zal het bestuur inzicht moeten hebben in de ontwikkelingen binnen de vereniging en waar bedreigingen en mogelijk nieuwe kansen liggen.

Als voorbeeld bijgevoegd het beleidsplan van BC Bricas voor 2014-2015. Een dynamische notitie waar leden inspraak in hebben en mee zal groeien met de jaren. De voorzitter staat open voor suggesties (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Heeft uw club ook een beleisdplan en wilt u het graag delen met andere clubs? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..