Nederlandse Bridge Bond

Nieuws van de NBB-Clubsites

 • Geen zomerbridge tot 1 september 2020
  B.C. Midden Drenthe (13003)

   

  Beste bridgers,

  Inmiddels zijn we weer een aantal weken verder en gaat het al een beetje de goede kant op met de corona situatie. Je ziet al stapsgewijs een paar versoepelingen van de regels.
  Maar op de vraag of er naar aanleiding van de persconferentie van 19 mei jl wij weer vanaf 1 juni mogen bridgen met maximaal 30 mensen is het antwoord hierop helaas  ‘nee’. Wij mogen nog niet fysiek met elkaar in clubverband bridgen. Bridge is een internationaal erkende sport, enis daaromook lid van het NOC*NSF.

  Het kabinet heeft binnensporten inclusief wedstrijden en trainen (zoals bridgeles geven) voorlopig tot 1 september verboden.  De enige uitzondering die de overheid maakt is voor topsporters, TeamNL bridge open mag weer gaan trainen.

  Ook als onze bridge locatie “Westerburcht” formeel wel open mag op 1 juni moeten wij u helaas teleurstellen. De horecagelegenheden mogen binnensporten niet faciliteren.

  Het NOC*NSF is nog in overleg met de overheid of de binnensporten toch niet eerder mogen starten. Zodra we horen dat het beleid inzake het starten van binnensport wijzigt, zullen wij jullie daar direct over informeren.

  In deze bijzondere tijden blijft het nog steeds goed om naar elkaar om te zien. Is een lid van ons langdurig ziek laat het ons weten. Dan kunnen wij daar extra aandacht aan schenken.

   

  Tot slot wenst het bestuurjullie allen een fijne zomer, wees verstandig en blijf vooral gezond!

   

  Het bestuur

  B.C. Midden Drenthe

   

   

 • Corona en bridgewedstrijden in het district
  Midden en Oost Gelderland (7)

  Naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 19 mei krijgen we veel vragen van clubs en denksportcentra of zij vanaf 1 juni weer mogen bridgen met maximimaal 30 mensen. Het antwoord hierop is helaas  ‘nee’. Wij mogen nog niet fysiek met elkaar in clubverband bridgen.  Bridge is een internationaal erkende sport, daarom zijn we ook lid van het NOC*NSF. Het kabinet heeft binnensporten tot 1 september a.s. verboden. Dit geldt ook voor trainingen, zoals bridgelessen.

   

  Ook clubs die spelen op een locatie die formeel wel open mag op 1 juni moeten wij helaas teleurstellen. De horecagelegenheden mogen binnensporten niet faciliteren.

   

  Het NBB-Rekenprogramma en het daarbij toekennen van Meesterpunten faciliteert wedstrijden, daarom is ook het gebruik hiervan niet toegestaan, uitgezonderd zijn de online wedstrijden.

   

  Wij snappen dat voor veel clubs en hun leden het niet logisch lijkt, maar vanuit de BridgeBond kunnen wij helaas alleen maar vragen om begrip en geduld.

   

  Het NOC*NSF is nog in overleg met de overheid of de binnensporten toch niet eerder mogen starten. Zodra we horen dat het beleid inzake het starten van binnensport wijzigt, zullen wij jullie daar direct over informeren.

 • De Zwolse Drive
  B.C. Descartes (10047)

  Dit jaar geen Zwolse Drive op Open Monumentendag, 12 september a.s.

  Volgend jaar 11 september 2021 hopen we weer in de Zwolse binnenstad te kunnen bridgen! 

 • De Anti Corona Competitie (ACC) van Rob Stravers
  B.C. Bilthoven (2009)

   

  De Anti Corona Competitie (ACC) van Rob Stravers

  Voor een eerste indruk:http://www.bridgeservice.nl/Bridgeservice-training-2020.html

   

  Het betreft een competitie waarbij de deelnemers om de dag een bridgeprobleem opgestuurd krijgen en twee dagen later de oplossing samen met een nieuw probleem.

  Eind maart zijn een aantal enthousiaste clubleden samen met “juf” Ciska Zuur dit leerzame traject ingeslagen.

  Nu, meer dan twee maanden later, is de landelijke belangstelling echter ietwat tanende, wat verschillende oorzaken bleek te hebben, waar onder schaamte voor te vaak het niet juiste antwoord.

  Rob Stravers kondigde daarom aan de scores per 1 juni weg te laten, maar heeft na veel protesten besloten de opzet toch niet te veranderen.

   

  Ciska Zuur heeft aangegeven voor de leden van BC Bilthoven zolang deze competitie doorgaat het aanspreekpunt (de gigant noemt Rob dat) voor de ACC te willen blijven en onze scores bij te houden en nadere vragen te beantwoorden. Dit echter alleen bij voldoende belangstelling.

   

  Dus maak gebruik van dit mooie aanbod en meld je, voor zover je dat nog niet gedaan hebt, bij Ciska aan voor het vervolg !! Een emailadres is voldoende.

  Je kunt (moet niet) drie keer per week meedoen en ook aangeven of je wel of niet op de scorelijst vermeld wilt worden.

  Ook is het mogelijk wel de (voor het grootste deel van onze clubleden zeer leerzame) problemen te ontvangen, maar geen antwoorden in te sturen.

   

 • SchoonSlemmetje Mei 2020
  N.R.B.C. Schoon Slem (24063)

   

  NIEUWSBRIEF

   Schoon Slemmetje

   

   

  In memoriam Jan Steenbakkers

  Plichtsgetrouw, zorgzaam, dankbaar.

  Op 6 april jl. is Jan overleden aan de gevolgen van besmetting met het Coronavirus. Jan heeft jarenlang samen met Bets Rademaker op onze club gebridged. We hebben Jan leren kennen als een zachtaardige, laconieke man. Hij was niet van z’n stuk te brengen en had veel belangstelling voor de ander. Hij hield van reizen, vertelde er graag over en was ook geïnteresseerd in andermans verhalen. We zullen hem erg missen en wensen zijn familie veel sterkte bij het verwerken van dit verdriet.

   

  Stand van zaken

  Al ruim 2 maanden is de hele wereld in de ban van het Coronavirus. Van de ene op de andere dag werden alle activiteiten gestaakt. Het virus heeft tot nu toe al veel verdriet, pijn, eenzaamheid, financiële nood en frustratie veroorzaakt. Ook de bridgeclubs ervaren de gevolgen hiervan: de clubcompetities zijn plotsklaps gestopt, de vervolgcursussen zijn afgelast en van de zomerbridgecompetitie komt ook niets terecht. Het gemis van de wekelijkse bridgeavond wordt door velen gevoeld.  

   

  Stepbridge

  Vanaf begin april is er vanuit de Stichting Bridgeactiviteiten Soest door Armand Trippaers het initiatief genomen om op de site Stepbridge in clubverband te bridgen op de donderdagavond en later ook op de maandagavond. Een aantal leden van Schoon Slem maakt gebruik van deze optie, maar het merendeel doet niet mee. Kort geleden is ook op dinsdagmiddag een bridgesessie gestart voor beginnende bridgers en/of bridgers die niet gewend zijn op de computer te bridgen. Op de website van NOC*NSF is hierover het volgende artikel geplaatst:

  Vandaag: online bridgeavonden met behulp van bridgeprogramma StepBridge.

  Hoe kun je thuis blijven sporten en in topconditie blijven? Het is bij de ene sport wat makkelijker dan bij de andere. Denksporten bijvoorbeeld hebben met dank aan de technologie van 2020 een voordeel - iets wat de Nationale Bridgebond maar al te goed doorheeft. Op de website van de bond vind je een lange lijst met tips, spelletjes en programma’s zodat bridgers thuis kunnen blijven oefenen.

  Veel bridgeclubs maken dankbaar gebruik van de online oplossingen. Zo ook Stichting Bridge Activiteiten Soest. Door gebruik van het programma StepBridge kunnen leden van de stichting online meedoen met de bridgeavonden. Vandaag spreken we Armand Trippaers, bestuurslid van de stichting, en Riet Nachtweh, één van de deelneemsters.

  “Voor onze leden is het zeker niet makkelijk dat allerlei activiteiten wegvallen”

   

  Samen eenzaamheid voorkomen

  Normaal gesproken worden er in Soest drie bridgeavonden per week georganiseerd door een van de vier actieve bridgeclubs. Maar de organisatie daarvan is voorlopig van de baan. "Onze spelers zijn voornamelijk senioren. We kunnen écht even niet samenkomen nu."

  Een online alternatief komt als geroepen, vervolgt Trippaers: "Voor onze leden is het zeker niet makkelijk dat allerlei activiteiten wegvallen en juist daarom is het belangrijk dat de bridgeavonden wél ‘gewoon’ doorgaan. Om eenzaamheid te voorkomen."

  Leden van de stichting kunnen het gelukkig waarderen: "We organiseren nu twee bridgeavonden per week. Van de 300 leden hebben we nu zo’n 50 deelnemers per avond maar dit aantal blijft vooralsnog flink groeien. Ik ben zeker niet ontevreden!"

  Wennen aan de computer

  Het klinkt als een ideaal alternatief, maar de stap voor leden om deel te nemen gaat soms nog wat moeizaam: "Veel van onze leden zijn niet gewend om achter een computer te zitten. De drempel ligt dan vrij hoog om aan te sluiten." Om die drempel weg te nemen leidt Trippaers de spelers telefonisch door het programma heen, zodat ze hierna zelfstandig aan kunnen sluiten bij de avonden.

  Door die persoonlijke begeleiding is ook Nachtweh nu een fanatiek deelneemster aan de bridgeavonden. Nachtweh had in eerste instantie haar twijfels over het online spelen: "Nadat ik de mail met de aankondiging zag wist ik niet zeker of ik wel mee zou kunnen doen. Ik heb het even laten liggen, maar andere deelnemers hebben me weten over te halen. Doordat Trippaers me heeft uitgelegd hoe het programma werkt kan ik nu redelijk goed mee spelen."

  Maar Nachtweh leert nog graag meer over het programma en daarom doet ze aanstaande dinsdag mee met een speciaal opgezette oefenbijeenkomst:  "Ik hoop dat ik daardoor nog sneller met het programma leer werken. Maar hoe dan ook; ik speel met veel plezier online mee!"

  “Onze leden vinden het geweldig dat ze via deze weg contact met elkaar kunnen onderhouden”

   

  Online bridge heeft zijn charmes

  Wanneer we Nachtweh vragen hoe ze het online bridgen ervaart begint ze enthousiast te vertellen:  "Het leuke vind ik dat het online heel anders is dan aan een tafel met vier personen. Ik zie vaak namen voorbij komen van bekende spelers, maar ik speel nu, meer dan eerst, met leden die ik nog niet ken."

  Ook Trippaers ziet dat de leden onderling veel contact hebben én leggen via het programma. De deelnemers maken bijvoorbeeld  actief gebruik van de chatbox, die in het systeem verworven is, zodat ze nog even kunnen kletsen voor en na het spelen. "Onze leden vinden het in één woord geweldig dat ze contact met elkaar kunnen onderhouden via deze weg." vertelt Trippaers. "We zien dat ze gegevens uitwisselen en elkaar ook buiten de avonden om weten te vinden. Kortom: het initiatief werkt en als onze leden er blij mee zijn, zijn wij dat ook."

   

  Wanneer kunnen we weer in de Rank bridgen?

  De bridgesport valt onder de binnensporten dus mogen we waarschijnlijk vanaf 1 september weer beginnen. Er worden wel twee voorbehouden gemaakt.

  1. Als er weer meer mensen ziek worden kan de tijdlijn worden aangepast.
  2. De 1,5 meter afstandsregel blijft een gegeven en ook de algemene hygiënerichtlijnen blijven van kracht. 

  De Nederlandse Bridge Bond (NBB) onderzoekt hoe we ons kunnen voorbereiden op een mogelijke start van het clubseizoen in september. Inmiddels heeft de NBB al veel goede suggesties gekregen van meedenkende bridgers. Een aantal van deze suggesties moeten worden getoetst, niet alleen op de haalbaarheid maar ook of ze voldoen in de ogen van het RIVM. Zo kijkt het RIVM/Erasmus MC bijvoorbeeld nu naar de invloed van het virus op de speelkaarten zelf. 

  Zodra deze instituten akkoord gaan, zal een werkgroep de aangedragen oplossingen verder uitwerken. Het doel is om vervolgens een aantal uitwerkingen te hebben, waarmee de individuele clubs zelf kunnen kijken welke oplossing geschikt is voor hun speellocatie. Zodra hierover meer bekend is, laten we dit weten.
   

  Competitie 2019/2020

  De uitslag van de 4e ronde is als volgt:

  Lijn A:         Rinske Jansen & Jopie Ruiter
                     Abel Cazemier & Hans Hartevelt
                     Nel van Breukelen & Truus Hilhorst

  Promotie van B naar A:  Wilke & Wim Kox
                                        Hanke van Ballegooijen & Cobi Meun
                                         Nel & John Verkoijen
                                         Geertje Trippaers & Albert Veerman

  Degradatie van A naar B:
                                            Johan Keswiel & Ria van Velsen (minder dan 3 keer samen gespeeld)
                                            Joke & Geert Smid
                                            Ria & Ad Musters
                                            Carla de Boer & Tola Overstegen

   

  Kampioenen 2019/2020

  De competitie is dit jaar door overmacht weliswaar niet helemaal afgerond, maar -net als in de voetbalcompetitie- moeten er winnaars worden uitgeroepen. Dit zijn ze:

  Clubkampioenen:    Rinske Jansen & Jopie Ruiter
                              2e. Cor van Velzen & Peter Koot
                              3e. Math Elissen & Adri van Loon

   

  Kampioenen Lijn B: Stijn & Hans Fransen
                                2e. Monique & Leo van der Horst
                                3e.  Frits Beekman & Gerard Pothoven

  Kampioenen Lijn C: Wilke & Wim Kox
                                 2e. Joke & Geert Smid
                                 3e. Nel & John Verkoijen
   

  Ontwikkeling ledenbestand

  Trudy & Wim Verhart hebben in verband met langdurige ziekte van Wim hun lidmaatschap (tijdelijk) opgezegd. 

   

  Stichting Bridge Activiteiten Soest

  De Stichting heeft enkele gesprekken gevoerd over de huur van de zaal in de Rank in de toekomst. Die gesprekken waren positief, de bridgeclubs hebben de toezegging, dat zij ook in de toekomst in De Rank kunnen blijven spelen. Vanwege Corona is het overleg tijdelijk onderbroken.

  De voorzitter van de Stichting Bridge Activiteiten Soest is toegetreden tot het bestuur van Stichting Instandhouding Wilhelminakerk. Die Stichting heeft inmiddels ook een website geopend, te vinden onder het zoekwoord De Willemien.

   

  Houd moed en blijf gezond

  We wensen ieder – ondanks de beperkingen - een mooie zomer. Als je hulp nodig hebt, behoefte hebt aan een praatje, een bezoekje (op afstand) of anderszins, schroom niet dat te laten weten aan één van de bestuursleden. We willen jullie graag gezond en wel terugzien.

   

  Het volgende Schoon Slemmetje verschijnt in september 2020. Als je interessante, leuke of actuele nieuwtjes hebt, horen wij dat graag. Het mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   

   

   

 • Nog geen fysiek bridge tot 1 september 2020.
  Utrecht (2)

  Naar aanleiding van de afgekondigde maatregelen van afgelopen week vragen clubs zich af of zij vanaf 1 juni weer mogen bridgen met maximimaal 30 mensen.

  Het antwoord hierop is helaas  ‘nee’. Wij mogen nog niet fysiek met elkaar in clubverband bridgen.  Bridge is een internationaal erkende sport, daarom zijn we ook lid van het NOC*NSF.

  Het kabinet heeft binnensporten inclusief wedstrijden en trainen (zoals bridgeles geven) voorlopig tot 1 september verboden.  De enige uitzondering die de overheid maakt is voor topsporters, TeamNL bridge open mag weer gaan trainen.
  Voor een totaaloverzicht van het stappenplan van de overheid verwijzen wij naar de pagina coronamaatregelen op de website van de BridgeBond.

  Ook clubs die spelen op een locatie die formeel wel open mag op 1 juni moeten wij helaas teleurstellen. De horecagelegenheden mogen binnensporten niet faciliteren.

  Het NBB-Rekenprogramma en het daarbij toekennen van Meesterpunten faciliteert wedstrijden, daarom is ook het gebruik hiervan niet toegestaan, uitgezonderd zijn de online wedstrijden.

   

 • Overzicht Stepbridge maandagavond
  B.B.C. Enclave (29006)

  Beste leden,

   

  Klik HIERvoor een overzicht van de individuele scores over de eerste 5 Stepbridge-avonden.

   

  Blijf gezond! 

 • BC Sans Atout tijdens de Corona crisis
  B.C. Sans Atout (16008)

   

  Zolang de Corona maatregelen van kracht zijn en we niet in het Dalton college kunnen bridgen zijn er toch een aantal manieren om gezellig te kunnen bridgen met vrienden. De wedstrijdleiders (Ali, Ard, Martin, Lolke, René of Flip) stellen er een eer en een genoegen in u daarbij op weg te helpen.

  Nu het weer toegestaan is om een tweetal gasten thuis uit te nodigen kan met vier personen gebridged worden. BC Sans Atout ondersteunt een aantal mogelijkheden om een gezellige avond, of zelfs een toernooi te spelen. De wedstrijdleiders zullen u bij de door u gekozen spelvorm kunnen assisteren.

   

  StepBridge

  Een aantal leden van Sans Atout heeft de weg reeds gevonden naar StepBridge. Door samenwerking tussen de bridgebond en StepBridge is het mogelijk onze clubcompetitie via de computer te spelen. Meer dan dertig paren doen al mee, en we hopen dat gaandeweg steeds meer leden die weg zullen bewandelen. Tot eind van dit jaar is het voor leden van de Nederlandse BridgeBond kosteloos als zij meedoen aan hun clubcompetitie. Ook onze zomercompetitie zal op die wijze gespeeld worden en daarbij kunnen ook anderen met een geldig NBB nummer meedoen, net als bij onze normale zomerinstuif.

  Voor velen zal gelden, als ze de mogelijkheden van StepBridge hebben ontdekt, dat ze graag het lidmaatschap ( € 46,50) betalen om van de vele andere mogelijkheden gebruik te maken:

  1. meedoen aan de dagelijks toernooien
  2. snelle potjes van drie spelletjes
  3. een tafel reserveren om met bekenden te bridgen

  Op de site van StepBridge vind u alle aanwijzingen die nodig zijn, bovendien helpen onze wedstrijdleiders u graag indien nodig en gewenst.

   

  De ThuisBridge competitie

  Dit is een competitie die gespeeld wordt met een vast aantal paren. Wanneer er bijvoorbeeld twaalf paren deelnemen worden iedere week zes zittingen gespeeld tussen een thuis spelend paar en een uitspelend paar. Na elf ronden hebben alle paren tegen elkaar gespeeld en kan de eindstand bepaald en bekend gemaakt worden. De resultaten worden iedere week op de website gepubliceerd en bijgehouden in het rekenprogramma van de bridgebond. De spellen (alle paren spelen in een bepaalde week dezelfde spellen) moeten bij een wedstrijdleider worden opgehaald en nadat de 24 spellen gespeeld zijn, worden de spellen naar de wedstrijdleider teruggebracht.

  De spelregels worden gepubliceerd wanneer voldoende paren zich aanmelden om met deze competitie mee te spelen. Klik hier voor meer uitleg.

  De spellen van de ThuisBridge competitie moeten gespeeld worden als men zich voor de competitie heeft opgegeven. De thuisbridge competitie is echt een competitie waarin de deelnemende paren iedere week ofwel op bezoek gaan bij een ander paar dan wel een ander paar thuis ontvangen.

   

  Het KofferBridge

  In de bridge koffer zitten 24 spellen die door twee paren op één avond gespeeld worden. De resultaten worden op een formulier (of elektronisch) genoteerd en aan een wedstrijdleider doorgegeven. Voor KofferBridge neemt u contact met een wedstrijdleider en wordt u verteld waar u de koffer op kunt halen en terug moet brengen. De spelregels en noodzakelijke formulieren worden met de koffer meegeleverd. Klik hier voor meer uitleg.

 • Afsluiting seizoen 2019-2020
  B.C. Overslag (16024)

   

  Beste “Overslaggers”,

   

  Onder normale omstandigheden zouden wij a.s. woensdag onze slotdrive hebben.

  Gezellig, met een hapje en een drankje het seizoen afsluiten, lekker met vakantie gaan (of anderszins ontspannen) waarna we de draad op 2 september weer oppakken.

  Tussendoor voor sommigen zo af en toe wat bridgen op de door het Denksportcentrum georganiseerde Zomeravonden, zo kwamen we de Overslagloze weken wel door.

   

  Hoe dit zich in de komende periode gaat ontwikkelen, we weten het niet, de zomeravond zal wel niet doorgaan.

  Zelfs de start van het nieuwe seizoen staat voor mij niet vast, op 1,5 meter van elkaar zitten bridgen lijkt mij wat lastig.

   

  We wachten het maar af maar aan één gewoonte wil ik niet voorbijgaan: de huldiging van onze kampioenen.

   

  Onderstaand de ranglijst zoals die door onze wedstrijdleiding is gemaakt: (we hebben 4 van de 5 geplande rondes kunnen spelen)

   

  Parenkampioenschap:

  1)      Ber en Ricky de Nie                                      plaats cijfer 8 –   gem. score 57,48%

  2)      Leen Hardam & Gert Tusschenbroek           plaats cijfer 9 –   gem. score 56,25%

  3)      Bram en Gerrit Visser                                   plaats cijfer 14 – gem. score 54,52%

   

  Slemkampioenschap:

  1)      Ricky de Nie                                                  15 slempunten

  2)      Bert de Nie                                                    15 slempunten

  3)      Judith Blom                                                     7 slempunten

   

  Meesterpuntenkampioen:

  1)      Leen Hardam                                                 218 meesterpunten

  2)      Ricky de Nie                                                  192 meesterpunten

  3)      Bert de Nie                                                     192 meesterpunten

   

  Wij feliciteren Bert, Ricky en Leen met de behaalde resultaten, alle lintjes komen dit jaar wat later, dat geldt ook hier, maar wat in het vat zit verzuurt niet.

   

  Namens bestuur en wedstrijdleiding wens ik jullie een mooie zomer, waar mogelijk wat bridgeplezier (al eens aan deelname aan de Stepcompetitie gedacht?)

   

  Tot spoedig ziens,

   

  Pem Kubbe

 • Uitslag Stepbridge 29 mei.
  Bredase B.C. (28002)

  Klik op de link voor de uitslag.

  http://admin.stepbridge.nl/show.php?page=tournamentinfo&activityid=9334

   

  De totaal stand met het gemiddelde vind u in "klassementen - Stepbridge".

   

  Hou het gezond en 1,5 meter.

  Uw Webmaster

Bridgenieuws van Kees Tammens

Nieuws van Bridgemagazine IMP