De geschiedenis van het bridgespel

Engelsen zweren bij cricket, Russen bij schaken en Amerikanen bij honkbal, maar alle nationaliteiten spelen bridge. Volgens whistexpert Cavendish: 'omdat bij geen enkele kaartspel kundigheid, gezond verstand en inzicht in de bedoelingen van tegenstanders met meer succes worden bekroond dan bij bridge'.

Naar schatting 100 miljoen mensen spelen bridge; bij de Wereld Bridge Federatie zijn zo'n 100 landen aangesloten en of je nu bridge speelt in Tokio, Rio de Janeiro of Reykjavik, in alle landen wordt dezelfde 'bridgetaal' gesproken.

Bridge is ontstaan uit whist. The Official Encyclopedia of Bridge (5e druk) citeert een brief waaruit blijkt dat bridge al vóór 1886 werd gespeeld in Caïro. Later in Frankrijk raakte bridge bekend onder de naam 'khedive', de officiële titel van de Turkse onderkoning. De herkomst ligt in Turkije of Rusland; Engelse officieren zouden ermee kennis hebben gemaakt tijdens de Turks-Russische oorlog (1877-78).
De naam zou zijn afgeleid van het Turkse biritch. Anderen zeggen dat het spel is genoemd naar de Galata Bridge, de beroemde brug over de Gouden Hoorn, de haven van Istanbul. Aan de andere kant van de brug lag een koffiehuis; Britse soldaten zouden daar tijdens de Krimoorlog (1853-56) 'bridge' hebben gespeeld. 
Sommigen wijzen Rusland als land van herkomst van het bridgespel aan. Bridgehistoricus Bob van de Velde laat zijn licht over deze kwestie schijnen in het artikel 'Yeralash or the discovery of a missing link'
'Ons' bridge werd voor het eerst gespeeld op 1 november 1925, aan boord van het stoomschip 'Finland', op weg van San Francisco naar New York. Op verzoek van Harold Vanderbilt werd een door hem bedachte scoretabel getest. Een passagiere voegde daaraan het begrip 'kwetsbaar' toe, ontleend aan een oriëntaals kaartspel dat ze speelde in China, en contractbridge was geboren. In 1928 werd al het eerste kampioenschap gespeeld en het is een eer voor Vanderbilt dat zijn tabel, met wat kleine aanpassingen, nog steeds wordt gebruikt. Zie ook Wikipedia.

Het Stadsarchief Amsterdam is bezig met het project ‘Red een Portret’. Voor dat project is een website gemaakt waarop de 40.000 glasnegatieven uit de collectie Merkelbach te zien zijn. Merkelbach was een fotostudio in Amsterdam en onder andere de bridgekampioen Ernst Goudsmit is bij hen op de foto gegaan. Het is intrigerend dat Merkelbach bij deze foto ‘systeem bridge’ heeft vermeld. Bij andere klanten nam hij alleen naam en adres op.
Met een onderbreking van de oorlog beheersten de broers Ernst en Frits Goudsmit gedurende veertig jaar het bridgespel in Nederland, mede door de persbijdragen en de bridgehandboeken van Frits waarin het Systeem Goudsmit werd geïntroduceerd. Beiden waren fanatieke spelers en ondanks het drukke advocatenkantoor dat zij leidden waren zij veel geziene gasten aan de bridgetafels.