Meesterpuntentitels

Titel aantal MP   Insigne (hanger voor dames, speldje voor heren)
Clubmeester
500
  klaveren in zilverkleur
Districtsmeester
2.000
  klaveren in goudkleur
Regionaalmeester
5.000
  ruiten in goudkleur
Kandidaat Bondsmeester
10.000
  harten in brons
Bondsmeester
15.000
  harten in zilver
Nationaal Meester 30.000   schoppen in zilver
Nationaal Meester met kroon 60.000   schoppen in zilver met zirkoon
Nationaal Meester met twee kronen 100.000   schoppen in zilver met saffier
Nationaal Meester met drie kronen 150.000   schoppen in zilver met briljant

Meesterpunten: leuk om te verzamelen!
Meesterpunten geven persoonlijke groei aan en zijn daarmee voor iedereen leuk om te verzamelen. Niet alleen ‘sterke’ spelers maar juist ook de nieuwe leden van de Nederlandse Bridge Bond beleven er veel plezier aan. Door het behalen van de titel “Clubmeester” en later “Districtsmeester” toon je progressie in je bridgespel.

De uitreiking: een feestelijk moment
Het is een mooie traditie om op de club met een feestelijk gebaar een welverdiend certificaat en onderscheiding uit te reiken aan je clubgenoot. Een mijlpaal om te vieren.

Wijziging sinds 1 januari 2017
Per 1 januari 2017 brengen we geen kosten in rekening voor het toekennen van meesterpunten. Leden betalen via hun contributie voor het gebruik van services als het NBB-Rekenprogramma en NBB-UitslagenService. De meesterpunten voor bridgeprestaties worden overal toegekend waar de organisatie gebruikmaakt van het NBB-Rekenprogramma aan leden waarvan het lidnummer voorkomt in de betreffende wedstrijduitslag. Automatisch en gratis.

Voor deelnemers die hebben ingeschreven zonder (vermelding van) een geldig NBB-Lidnummer rekenen we per 1 juni 2017 een bijdrage voor het gebruik van de services als het NBB-Rekenprogramma en NBB-UitslagenService.

Handleiding Meesterpunten
In de handleiding Meesterpunten is alle informatie te vinden over de toekenning van meesterpunten. De handleiding bevat ook het Reglement Meesterpunten.

Het saldo van je NBB-Meesterpunten kun je op elk moment opvragen via MijnNBB. Heb je nog nooit eerder in MijnNBB gekeken, lees dan even hoe het werkt. Het is essentieel dat je e-mailadres in de ledenadministratie geregistreerd staat. Is dat niet zo? Stuur je e-mailadres naar onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat het toevoegen door de secretaris van je club. Zolang je e-mailadres niet bekend is, kun je geen wachtwoord krijgen of wijzigen. Is je e-mailadres bekend, dan kun je verder alles gemakkelijk zelf.

Anton Maas heeft sinds begin 2015 de meeste meesterpunten uit de historie: 287.283 meesterpunten. Hij volgt Hans Kreijns op als recordhouder, Kreijns had toen hij in 2012 overleed 287.228 meesterpunten.
Het is een leuke bijkomstigheid dat het record wordt verbroken in het jaar dat de meesterpunten 50 jaar bestaan.
Maas heeft zijn meesterpunten verdiend met het winnen van talloze nationale en internationale toernooien en kampioenschappen. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw was hij zo succesvol dat er wel eens werd opgemerkt dat het bridgeblad beter de 'Maasbode' zou kunnen heten omdat er iedere maand wel een overwinning van Maas in stond.
Klik hier voor Meesterpunten Top 1000

ICT dienstverlener Transfer Solutions (Oracle experts) uit Leerdam heeft zich als sponsor aan het ratingsysteem verbonden. De Transfer Race en de NBB-rating zijn een gratis service van de NBB voor zijn leden en de verenigingen.

Uitgangspunten vaststellen Rating
- De ratinggevens worden afgeleid van het bestaande systeem van Meesterpunten;
- Ieder lid van de NBB zal in de stand worden opgenomen;
- Kwalitatieve resultaten (eerste plaatsen in topevenementen) zijn belangrijk;
- Kwantitatieve resultaten (constant goede prestaties) zijn eveneens belangrijk;
- Om te voorkomen dat veel spelen automatisch leidt tot een veel betere rating tellen per seizoen maximaal tien resultaten mee.
- De vijf beste resultaten tellen volledig mee, de opvolgende vijf beste resultaten tellen voor de helft mee;
- Historische resultaten moeten gedurende een aantal jaren meetellen, hun gewicht moet echter steeds minder worden. Daarom zakken resultaten van vorige seizoenen per seizoen 25% in waarde;
- De ratingpunten die iemand voor een wedstrijd krijgt, zijn gelijk aan de meesterpunten van die wedstrijd;
- Alle bridgewedstrijden waar meesterpunten worden toegekend tellen mee voor het behalen van ratingpunten;

Per 1 september 2013 wijzigen de NBB-ratinggrenzen voor de clubparentabellen meesterpunten. Gebleken is dat met name bij de gewone clubspeler 'ratinginflatie' optreedt, waardoor spelers boven de ratinggrens voor deelname aan de Elffersbeker en de vervolgwedstrijden van Ruitenboer uitkomen. Om aan dit onbedoelde effect een einde te maken heeft de Commissie Meesterpunten de ratinggrenzen van de diverse clubtabellen aangepast.

Sinds de laatste herziening van de meesterpunten in 2000 is er veel veranderd. Op het administratieve vlak is de computer niet meer weg te denken en is het gebruik van internet gemeengoed geworden. Ook is een veranderende visie op het spelen op de clubavond waarneembaar waarbij er een tendens is om veel minder uit te gaan van “verplichte opkomst” en ook ontstaan er steeds meer “inloopclubs”. Al met al hoog tijd voor een revisie waarbij vooral het plezier van de gebruikers en het gemak van de (club-)administrateurs meesterpunten voorop staat.