Ruitenboer 2016

Van 6 tot 10 maart zijn in heel Nederland voorrondes gespeeld. Het Ruitenboertoernooi is hét toernooi voor de clubspelers van Nederland en eindigt na halve finales op 9 april in een landelijke finale op zondag 7 mei in het NDC den Hommel in Utrecht. We publiceren per dagdeel de spelverdelingen. Voor de organisatoren zijn er de handleiding voor de wedstrijdleider en de handleiding voor het aanmelden van de paren voor de halve finale.

Door de opzet is Ruitenboer een leuk toernooi voor alle clubleden:
•    de club is vrij in de opzet van de speelavond
•    mooie boekjes met uitleg over de gespeelde spellen
•    uitstekende wijn als prijs, in rood en wit
•    één paar gratis naar de halve finale. Extra paren mogelijk voor zeer geringe kosten.
•    een geheel verzorgde finale in het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel in Utrecht.

Toegelicht wil dat zeggen:

 • de club is vrij in de opzet van de speelavond: een aparte wedstrijd op de vaste speelavond of op een andere dag, de voorronde als onderdeel van de gewone clubcompetitie, het mag allemaal.
 • mooie boekjes met uitleg over de gespeelde spellen. De tekst van de voorrondeboekjes wordt geschreven door bekende auteurs die ook voor Bridge schrijven: Max Rebattu, Maarten Schollaardt en Peter IJsselmuiden.
 • dezelfde Portugese wijn als in 2016: de prijswinnende Alfaraz Tinto (rood) en de uitstekende Alfaraz Branco (wit), nu in de verhouding 1:1.
 • per dagdeel mag één paar gratis naar de halve finale. Extra paren (tot maximaal één op zes deelnemende paren) doen mee voor slechts € 6 per paar.
 • een geheel verzorgde finale voor circa 140 paren in het Nationale Denksportcentrum Den Hommel in Utrecht.

Aanmelding voor thuisbezorging kan tot en met zondag 12 februari. Het is ook mogelijk om het materiaal bij de NBB in Utrecht af te halen. Dan is vooraf inschrijven niet nodig; ophalen kan van maandag 20 februari t/m zaterdag 4 maart (niet op zondag).

VOORRONDEN
Speeldata
De vereniging speelt op een zelf vast te stellen speeldag, overdag of 's avonds, in de periode maandag 6 tot en met vrijdag 10 maart 2017.  De club bepaalt zelf hoeveel spellen er worden gespeeld. In de boekjes staan spelverdelingen voor 28 spellen. Er zijn zeven series spellen zodat spelers die op meer dan een clubmiddag/avond spelen, meerdere keren mee kunnen doen:
•    vier series voor de maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond
•    een serie voor maandag of dinsdag overdag
•    een serie voor woensdag of donderdag overdag
•    een aparte serie voor vrijdag, overdag of 's avonds
Bij de inschrijving kun je opgeven wanneer de club speelt. In elk boekje staat een extra pagina met tips over bieden of spelen, dit jaar weer geschreven door Maarten Schollaardt. Leuk om te lezen en van te leren.

Deelname
Bij de voorrondes zijn er geen beperkingen op grond van rating, speelsterkte of invallers: de hele club kan meedoen! Aan de halve finale en finale kunnen paren meedoen als beide spelers voldoen aan de volgende criteria:

 1. Hun NBB-rating (per 1 september 2016) is lager dan 1800. De NBB-rating per 1 september is voor iedere speler van de club te vinden op de NBB-clubwebsite (onder het kopje Klassementen).
 2. Ze hebben de laatste vijf seizoenen, d.w.z. vanaf het seizoen 2012-2013, niet gespeeld in of recht gehad op een plaats in een bondscompetitie (Tweede Divisie viertallen of paren of hoger, of Bondsklasse A vrouwenparen).
 3. Uiteraard zijn ze lid van een NBB-club.

Alleen voor voorwaarde 1 is dispensatie mogelijk. Die kan door de wedstrijdleider worden aangevraagd door een e-mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., uiterlijk 19 maart 2017, zodat dat nog tijdig voor de deelname aan de halve finale bekend is.

Aanmelding en ontvangst van materialen
De inschrijving is uitsluitend mogelijk via MijnNBB. Een handleiding bij de inschrijfmodule vind je hier.
Elke deelnemende vereniging ontvangt:
•  boekjes met de spelverdelingen (twee boekjes per aangemeld paar, de boekjes zijn later na inloggen ook te lezen op de NBB-website)
•  een uitgebreide handleiding voor de wedstrijdleider
•  een aantal flessen wijn als prijs én twee extra flessen voor de wedstrijdleider.
•  een handleiding om de spellen met de hand te kunnen dupliceren
•  op aanvraag ook bestanden voor een dupliceermachine (worden toegestuurd per e-mail).
De materialen kunnen tot en met zaterdag 4 maart worden opgehaald bij de Bridge- en Boekenshop in Utrecht. Ook thuisbezorging is mogelijk, de uiterste aanmelddatum is zondag 12 februari. Aan thuisbezorging zijn geen extra kosten verbonden.

Bezorging
De materialen worden bezorgd in de periode 17 -28 februari zodat alles ruim op tijd voor de wedstrijd beschikbaar is.
Indien bij opgave een mobiel nummer wordt vermeld, ontvang je de dag voor bezorging een sms-bericht met indicatie van de bezorgtijd.

Ophalen in Utrecht
De materialen kunnen worden opgehaald tot vlak voor de week van de voorronden zodat je nog op een laat moment kunt beslissen hoeveel paren je op wilt geven.
Ophalen kan van maandag 20 februari tot en met zaterdag 4 maart bij de Bridge- en Boekenshop in het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel in Utrecht (Kennedylaan 9, het bureau van de BridgeBond en de Bridge- en Boekenshop zijn op hetzelfde adres gevestigd):
• maandag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur;
• zaterdag van 10.00-15.00 uur;
• op zondag is de Bridge- en Boekenshop gesloten.
Haal je zelf alles op dan ontvang je (per vereniging én per speelmiddag/avond) één extra fles wijn!
Tip: probeer een afspraak te maken met verenigingen in je omgeving om gelijktijdig de materialen op te halen en zo transportkosten te besparen.
Het NDC Den Hommel is per auto uitstekend bereikbaar (minder dan vijf minuten van de A2, afslag 8).

Inschrijfgeld
Het inschrijfgeld blijft nog steeds bijzonder laag en bestaat uit twee gedeelten. Voor elk paar dat deelneemt aan de voorronde is dat € 3,75. Bij dit inschrijfgeld is deelname van één paar per middag/avond aan de halve finale inbegrepen. Clubs kunnen extra paren aanmelden voor de halve finale voor slechts € 6 per paar, dit is uiteraard inclusief deelname aan de finale als het paar zich daarvoor plaatst. Ook hiervoor is de afvaardigingsschaal van maximaal één op zes opgegeven paren van toepassing. Betaling gaat via de rekening courant van je vereniging, je hoeft dus geen geld over te maken.
Verenigingen die met meer dan 95% van hun leden (peildatum 1 februari 2017) deelnemen, loten mee voor één van de vier waardebonnen van de Bridge- en Boekenshop t.w.v. € 100.
Correcties op de opgegeven aantallen zijn achteraf niet mogelijk, afrekening en ook plaatsing gebeurt altijd op basis van het aantal opgegeven paren.

Voorrondeprijzen
Voor een kwart van de deelnemers aan de voorronde is een prijs beschikbaar! Het aantal wordt bepaald op basis van het door de vereniging opgegeven aantal paren. De prijs is weer een uitstekende wijn: de rode Alfaraz tinto en de witte Alfaraz branco.
Het aantal voorrondeprijzen dat je ontvangt, hangt af van het opgegeven aantal paren; bij:
  8 of 10 paren ontvangen 2 paren een prijs,
12 of 14 paren ontvangen 3 paren een prijs,
16 of 18 paren ontvangen 4 paren een prijs,
20 of 22 paren ontvangen 5 paren een prijs, enz.

Plaatsing en meesterpunten
De maximale afvaardiging naar de halve finale is afhankelijk van het aantal paren dat door de club is aangemeld voor deelname. Dat is bij:
  8-10 paren: 1 paar (dat gratis is)
12-16 paren: 2 paren (€ 6)
18-22 paren: 3 paren (€ 12)
24-28 paren: 4 paren, (€ 18), enz.
Als de club minder paren wil afvaardigen dan kan dat, maar je kunt nooit méér paren opgeven dan volgens bovenstaande schaal is toegestaan.
Voor de clubvoorronde worden automatisch meesterpunten toegekend tegelijk met het verzenden van de uitslag naar de NBB-clubwebsite.

Biedsystemen
Bruine Sticker Conventies en Hoogst Ongebruikelijke Methoden zijn in de vervolgronden niet toegestaan; op de clubavond geldt de clubregeling.

HALVE FINALE
De halve finales worden (op veel plaatsen verspreid over het hele land) gespeeld op zondag 9 april. Aanvangstijd is 10:30, einde ca. 17:15. In de halve finale zijn er, naast plaatsen in de finale, prijzen voor de hoogst eindigende paren en meesterpunten beschikbaar.
Alle paren ontvangen eind maart per e-mail persoonlijk een bevestiging met nadere gegevens over de locatie.

FINALE
De feestelijke finale is op zondag 7 mei in het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel te Utrecht; aanvang 10:30, einde ca. 17:30. Daaraan kunnen ongeveer 140 paren meedoen. Het prijzengeld is (per paar):

1e prijs € 400
2e prijs € 250
3e prijs € 200
4e - 5e prijs € 150
6e - 7e prijs € 100
8e- 10e prijs €   80
11e - 15e prijs €   60
16e - 20e prijs €   40

Elk tiende paar vanaf de 30e plaats ontvangt twee flessen wijn.
Prijswinnende paren moeten bij de prijsuitreiking aanwezig zijn anders vervalt hun recht op een prijs.

Hieronder vatten we de aantrekkelijke punten van het Ruitenboertoernooi nog eens samen:

 • Elke speler ontvangt een boekje met spelverdelingen en uitleg in de voorronden, halve finale en finale.
 • Hoog eindigende paren op de clubavond winnen uitstekende flessen wijn.
 • De wedstrijdleider van de voorronde ontvangt voor zijn medewerking ook twee flessen wijn.
 • Alle spelende finalisten krijgen een gratis lunch.
 • Winnaars in de finale ontvangen schitterende prijzen: een eerste prijs van € 400; geldprijzen tot en met de 20e plaats, voor elk 10e paar in de finale (vanaf de 30e plaats) twee flessen wijn, mits de paren nog aanwezig zijn bij de prijsuitreiking.
 • De club bepaalt zelf, naar eigen behoefte, de afvaardiging. De afvaardigingsschaal is één op zes! Deelname aan de halve finale is dus niet verplicht.
 • Clubs die met meer dan 95% van hun leden deelnemen loten mee voor één van de vier waardebonnen ter waarde van € 100.

Indien je nog vragen hebt, kun je contact opnemen met het bondsbureau van de Nederlandse Bridge Bond (Marc van Beijsterveldt), telefoon 030-2759968, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..