Het 59e Ruitenboertoernooi wordt gehouden van 5 t/m 9 maart 2018.
Er zijn vrijwel geen wijzigingen in vergelijking met 2017, de vernieuwingen van vorig jaar zijn goed bevallen en daarom gebleven:
Ook dit jaar weer rode en witte wijn als prijs. De wijn wordt in verhouding 1 rood : 1 wit uitgeleverd, je kunt niet kiezen hoeveel flessen je per kleur wilt hebben.
Eén paar per dagdeel naar de halve finale blijft gratis, extra paren (tot maximaal één op zes opgegeven paren) doen mee voor slechts € 6 per paar.

Ook alle andere goede punten blijven uiteraard behouden. We noemen daarvan:

 • de club is vrij in de opzet van de speelavond: een aparte wedstrijd op de vaste speelavond of op een andere dag, de voorronde als onderdeel van de gewone clubcompetitie, het mag allemaal.
 • mooie boekjes met uitleg over de gespeelde spellen. De tekst van de voorrondeboekjes wordt weer geschreven door bekende auteurs die ook voor Bridge schrijven: Joris van Lankveld, Max Rebattu, Maarten Schollaardt en Peter IJsselmuiden.
 • wederom dezelfde Portugese wijn: de prijswinnende Alfaraz Tinto (rood) en de uitstekende Alfaraz Branco (wit) van dezelfde wijngaard als prijs in de voorronden en de vervolgwedstrijden.
 • flexibiliteit in het wel of niet afvaardigen van paren naar de halve finale.
 • een geheel verzorgde finale voor ca. 140 paren in het NDC Den Hommel in Utrecht.

De voorronden worden gehouden van maandag 5 tot en met vrijdag 9 maart.
Aanmelding voor thuisbezorging kan tot en met zondag 11 februari. Het is ook mogelijk om het materiaal bij de BridgeBond in Utrecht af te halen. Dan is vooraf inschrijven niet nodig; afhalen kan van maandag 19 februari t/m zaterdag 3 maart.

VOORRONDEN
Speeldata
De vereniging speelt op een zelf vast te stellen speeldag, overdag of 's avonds, in de periode maandag 5 tot en met vrijdag 9 maart 2018.

Verschillende spelverdelingen en boekjes
De vereniging speelt op de clubmiddag/avond zoveel spellen als ze zelf wil. In de boekjes staan spelverdelingen voor 24 spellen.
Er zijn zeven series spellen zodat spelers die op meer dan een clubmiddag/avond spelen, elke keer mee kunnen doen:
•    er zijn vier verschillende series voor de maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond
•    er is een aparte serie voor maandag of dinsdag overdag
•    er is een aparte serie voor woensdag of donderdag overdag
•    er is een aparte serie voor vrijdag, overdag of 's avonds
Bij de inschrijving kun je opgeven wanneer de club speelt. In elk boekje staat weer een extra pagina met tips over bieden en spelen, dit jaar weer geschreven door Maarten Schollaardt. Leuk om te lezen en van te leren.

Deelname
Bij de voorrondes zijn er geen beperkingen op grond van rating, speelsterkte of invallers: de hele club kan meedoen!
Aan de halve finale en finale kunnen paren meedoen als de spelers voldoen aan de volgende criteria:

 1. hun NBB-rating (per 1 september 2017) is lager dan 1800.
  De NBB-rating per 1 september is voor iedere speler van de club te vinden op de NBBclubwebsite (onder het kopje Klassementen).
 2. ze hebben de laatste vijf seizoenen, d.w.z. m.i.v. het seizoen 2013-2014, niet gespeeld in of recht gehad op een plaats in een bondscompetitie (Tweede Divisie viertallen of paren of hoger, of Bondsklasse A vrouwenparen);
 3. uiteraard zijn beide spelers lid van de BridgeBond.

Alleen voor voorwaarde 1 is dispensatie mogelijk. Die kan door de wedstrijdleider worden aangevraagd door een e-mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., uiterlijk 18 maart 2018. Dan is op tijd bekend of een speler gerechtigd is om aan de halve finale mee te doen.

Aanmelding en ontvangst van materialen
De inschrijving is geopend en uitsluitend mogelijk via MijnNBB. Een handleiding bij de inschrijfmodule vind je hier.
De vereniging ontvangt boekjes met de spelverdelingen (twee boekjes per aangemeld paar, de boekjes zijn bovendien na afloop ook te lezen op de NBB-website), een uitgebreide handleiding voor de wedstrijdleider, een handleiding om de spellen met de hand te kunnen dupliceren en een aantal flessen wijn als prijs maar ook twee extra flessen voor de wedstrijdleider.
Steeds meer verenigingen hebben de beschikking over een dupliceermachine. Uiteraard zijn de spelverdelingen ook als bestand daarvoor beschikbaar. Ze worden op aanvraag als pbn-bestand per e-mail toegestuurd.
De materialen kunnen tot en met zaterdag 3 maart worden opgehaald in Utrecht. Ook thuisbezorging is mogelijk, de uiterste aanmelddatum is zondag 11 februari.

Bezorging
Bezorging van de materialen gebeurt in de periode 15 - 27 februari zodat alles ruim op tijd voor de wedstrijd beschikbaar is.

Ophalen in Utrecht
Ophalen kan nog tot vlak voor de week van de voorronden. Vooraf inschrijven is dan niet nodig (maar kan wel).
De materialen kunnen worden opgehaald van maandag 19 februari tot en met zaterdag 3 maart bij de Bridge- en Boekenshop in het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel in Utrecht (Kennedylaan 9). De openingstijden zijn:
• maandag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur;
• zaterdag van 10.00-15.00 uur;
• zondag gesloten.
(Het bureau van de BridgeBond en de Bridge- en Boekenshop zijn op hetzelfde adres gevestigd.)
Alle ophalers ontvangen (per vereniging én per speelmiddag/avond) één extra fles wijn!
Tip: probeer een afspraak te maken met verenigingen in je omgeving om gelijktijdig de materialen op te halen en zo kosten te besparen.
Het Nationaal Denksport Centrum Den Hommel is per auto uitstekend bereikbaar (minder dan vijf minuten van de A2, afslag 8, Centrum/De Meern).

Inschrijfgeld
Het inschrijfgeld is nog steeds bijzonder laag en bestaat uit twee gedeelten.
- Voor elk paar dat deelneemt aan de voorronde is dat € 3,75 per paar. Bij dit inschrijfgeld is deelname van één paar per middag/avond aan de halve finale inbegrepen.
- De clubs die extra paren willen aanmelden voor de halve finale betalen daarvoor apart een laag extra inschrijfgeld. De kosten per extra paar bedragen slechts € 6,00!; dat is uiteraard inclusief deelname aan de finale als het paar zich daarvoor plaatst. Ook hiervoor is de afvaardigingsschaal van maximaal één op zes opgegeven paren van toepassing.
Betaling geschiedt via de rekening courant van je vereniging. Je hoeft dus geen geld over te maken.
Verenigingen die met meer dan 95% van hun leden (peildatum 1 februari 2018) deelnemen, loten mee voor één van de vier waardebonnen van de Bridge- en Boekenshop t.w.v. € 100,-.
Correcties op de opgegeven aantallen zijn achteraf niet mogelijk, afrekening en ook plaatsing gebeurt altijd op basis van het aantal opgegeven paren.

Voorrondeprijzen
Voor een kwart van de deelnemers aan de voorronde is een prijs beschikbaar! Het juiste aantal wordt bepaald op basis van het door de vereniging opgegeven aantal deelnemende paren. De prijs is weer een uitstekende wijn: de rode Alfaraz tinto en de witte Alfaraz branco.
Het aantal voorrondeprijzen dat je ontvangt, hangt af van het opgegeven aantal paren; bij:
  8 of 10 paren ontvangen 2 paren een prijs,
12 of 14 paren ontvangen 3 paren een prijs,
16 of 18 paren ontvangen 4 paren een prijs,
20 of 22 paren ontvangen 5 paren een prijs, enz.

Plaatsing en meesterpunten
De maximale afvaardiging naar de halve finale is afhankelijk van het aantal paren dat door de club is aangemeld voor deelname en is bij:
  8-10 paren: 1 paar,
12-16 paren: 2 paren,
18-22 paren: 3 paren,
24-28 paren: 4 paren, enz.
Als de club minder paren wil afvaardigen dan kan dat ook maar je kunt nooit meer paren opgeven dan volgens bovenstaande schaal is toegestaan.
Voor de clubvoorronde worden bij gebruik van het NBB-Rekenprogramma automatisch meesterpunten toegekend tegelijk met het verzenden van de uitslag naar de NBBclubwebsite.

Biedsystemen
Bruine Sticker Conventies en Hoogst Ongebruikelijke Methoden zijn in de vervolgronden niet toegestaan; op de clubavond geldt de clubregeling.

HALVE FINALE
De halve finales worden (op veel plaatsen verspreid in het hele land) gespeeld op zondag 8 april. Aanvangstijd is 10:30, einde ca. 17:15. Er wordt naar gestreefd voor iedereen de reisafstanden zo kort mogelijk te houden. In de halve finale zijn er, naast plaatsen in de finale, prijzen voor de hoogst eindigende paren en meesterpunten beschikbaar.
Alle paren ontvangen ongeveer tien dagen per e-mail een persoonlijke bevestiging met nadere gegevens over de locatie.

FINALE
De feestelijke finale is op zondag 22 april in het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel te Utrecht; aanvang 10:30, einde ca. 17:30. Daaraan kunnen ongeveer 140 paren meedoen. Het prijzengeld is (per paar):

1e prijs € 400
2e prijs € 250
3e prijs € 200
4e - 5e prijs € 150
6e - 7e prijs € 100
8e- 10e prijs €   80
11e - 15e prijs €   60
16e - 20e prijs €   40

Elk tiende paar vanaf de 30e plaats ontvangt twee flessen wijn.
Prijswinnende paren moeten bij de prijsuitreiking aanwezig zijn anders vervalt hun recht op een prijs.

Hieronder vatten we de aantrekkelijke punten van het Ruitenboertoernooi nog eens samen:

 • In de voorronden voor elke speler een boekje met spelverdelingen en uitleg. Ook in de halve finale en finale zijn er boekjes.
 • Er zijn uitstekende flessen wijn, met keus uit rood en wit, voor de hoogeindigende paren op de clubavond; bovendien in de halve finale ook prijzen voor de paren die zich plaatsen voor de finale.
 • Voor zijn medewerking ontvangt de wedstrijdleider van de voorronde ook twee flessen wijn.
 • Geen verplichte deelname aan de halve finale. De club bepaalt zelf, naar eigen behoefte, de afvaardiging. De afvaardigingsschaal is één op zes!
 • Clubs die met > 95% van hun leden deelnemen loten mee voor één van de vier waardebonnen t.w.v. € 100.
 • Gratis lunch voor de finalisten.
 • Prijzen in de finale: een eerste prijs van € 400; geldprijzen t/m de 20e plaats, voor elk 10e paar in de finale (vanaf de 30e plaats) twee flessen wijn, mits de paren nog aanwezig zijn bij de prijsuitreiking.

Indien je nog vragen hebt, kun je contact opnemen met het bondsbureau van de BridgeBond (Marc van Beijsterveldt),
telefoon 030-2759968, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..