Spelregels wedstrijdbridge
Op deze webpagina informeren we je over de spelregels. De huidige spelregels zijn ingegaan op 1 september 2017.

Spelregels voor wedstrijdbridge
De Laws Committee van de World Bridge Federation (WBF) houdt elke tien jaar de spelregels voor wedstrijdbridge tegen het licht. De wijzigingen hebben tot doel het spel soepeler te laten verlopen. De besluiten tot aanpassingen zijn verwerkt in een nieuwe uitgave van het Nederlandse spelregelboekje voor wedstrijdbridge. De oorspronkelijke Engelse tekst van de spelregels vind je op deze pagina.

 

Vertaling
De vertaling is in juni door de Weko vastgesteld en sindsdien beschikbaar. De meest actuele versie is deze (2e druk): vertaling van de internationale spelregels voor wedstrijdbridge 2017. We actualiseren deze pdf als dat nodig is, inmiddels zijn enkele kleine aanpassingen gedaan.
Gratis spelregelboekjes
Eind augustus 2017 hebben alle aangesloten verenigingen naar rato van het aantal leden een of meer gratis spelregelboekjes ontvangen. De spelregelboekjes zijn  ook met ledenkorting verkrijgbaar in de Bridge- en Boekenshop.
In de eerste druk staat een kleine, maar elementaire tekstfout op pagina 30 (artikel 12C1e). In de 2e druk is die hersteld, maak je gebruik van de 1e druk van het boekje dan is het goed dit te wijzigen in je eigen exemplaar.
Er staat:
Als de overtredende partij na de onregelmatigheid bijdraagt aan haar eigen schade (…)
Dat moet zijn:
Als de niet-overtredende partij na de onregelmatigheid bijdraagt aan haar eigen schade (…)
'Perfect Rechtgezet'
Speciaal voor de wat minder ervaren wedstrijdleider heeft Rob Stravers het boekje Perfect Rechtgezet geschreven. Eind augustus 2017 hebben alle aangesloten verenigingen naar rato van het aantal leden een of meer exemplaren van Perfect Rechtgezet ontvangen. Dit boekje is ook met ledenkorting verkrijgbaar in de Bridge- en Boekenshop.
  Voor wedstrijdleiders: speciale WekoWijzer en toelichtingen
Voor de wedstrijdleiders is er een special van de WekoWijzer waarin de nieuwe spelregels uitgebreid worden behandeld.
Toelichting artikel 57D (oktober 2017)
  Artikelen in Bridge
In het blad Bridge van september 2017 vind je op pag 42 een artikel waarin de spelregels zijn geïntroduceerd. Verder besteden we in Bridge aandacht aan veelgestelde vragen en praktijkgevallen in de rubriek 'Spelregels'. De edities kun je terugvinden in het archief, meestal staat de rubriek Spelregels rond pagina 60. De regels worden er zo eenvoudig mogelijk uitgelegd. Ook voor wedstrijdleiders kan het handig zijn hiernaar te verwijzen.
  Gerelateerde informatie
Op onze website vind je nog meer informatie over spelregels. Een overzichtje van handige links:
Hoe hoort het eigenlijk? De film is beschikbaar!
In 'Hoe hoort het eigenlijk?' wordt een spel gespeeld met veelvoorkomende overtredingen. Kleine, meestal onbewuste, overtredingen. Deze film, ontworpen en verfilmd door het district Den Haag, is in première gegaan op het Bridgecongres 2017. In de zaal worden ze geturfd en de herkenning is groot. De film wordt gezien als 'Een must om te tonen op de bridgeclub'. Daarom is de film hier nu ook af te spelen of te downloaden om op de club te presenteren. Veel kijkplezier!