Op bridge.nl/spelregels vind je alle informatie over de spelregels en het spelregelbeleid, de wijzigingen per 1 september 2017, de film Hoe hoort het eigenlijk?, boekjes en artikelen over de spelregels, wekowijzers over dit thema en alle gerelateerde info.

WekoWijzer 138 is nu digitaal beschikbaar op de NBB-site (uitsluitend voor NBB-leden).
De WekoWijzer is bedoeld voor het wedstrijdtechnisch kader maar iedereen met interesse in de spelregels of het organiseren van wedstrijden zal interessante artikelen aantreffen.
In dit nummer de volgende artikelen: Uitspraken van de Protestcommissie, Vragen aan het bondsbureau, De nieuwe spelregels, de EBL-bijeenkomst in Athene, enkele rectificaties uit nummer 137.
Klik hier om in te loggen en te downloaden.

Steeds meer bridgers vullen hun systeemkaart op de computer in. Dan kun je gemakkelijk aanpassen, een nieuw exemplaar printen en ziet het er netjes uit. Hieronder tref je een aantal systeemkaarten aan die je kunt invullen en printen.

Clubbridge
De BridgeBond adviseert Standaard Hoog© als biedsysteem. Dit biedsysteem is ook de standaard instelling op BIC en daar bekend als 'Berry 5'. De themareeks (informatieve boekjes over bridgeonderwerpen) die de Bridge- en Boekenshop van de BridgeBond uitgeeft is ook afgestemd op Standaard Hoog©.

Er zijn twee verschillende systeemkaarten. Eentje onder de naam Standaard Hoog© voor beginners. Deze systeemkaart is vooral geschikt voor mensen die bezig zijn met een bridgecursus (tot deeltje 2). De andere kent de naam Standaard Hoog© voor clubspelers.

Beide kaarten zijn ook, in kleur gedrukt, verkrijgbaar in de Bridge- en Boekenshop

Wedstrijdbridge
Voor de Bondscompetitiewedstrijden (Tweede Divisie en hoger) is het verplicht gebruik te maken van een kaart die met * of ** is gemarkeerd. Voor de Meesterklasse Viertallen is uitsluitend het model met ** toegestaan. De systeemkaarten kun je downloaden door onderaan dit artikel in te loggen (alleen voor NBB-leden).

Deze systeemkaarten kun je op de computer aanpassen en vervolgens printen:

 • NBB grote systeemkaart blanco 2016 (Open Office en Word, A4-formaat) **
 • NBB-systeemkaart (Excel, A5-formaat) *
 • NBB-systeemkaart Acol met vierkaart hoog (Word, A5-formaat)
 • NBB-systeemkaart Acol met vijfkaart hoog (Word, A5-formaat)

Deze systeemkaarten kun je printen en met de pen invullen:

 • NBB grote systeemkaart blanco 2016 (PDF, A4-formaat) **
 • NBB grote systeemkaart blanco 1988 (PDF) en invulinstructie (pdf) *
 • NBB kleine systeemkaar blanco (PDF) en invulinstructie (pdf)
 • Biedermeijer® Rood: voor de wedstrijdbridger. Met systeemkaart.

Ook de Wereld Bridge Federatie heeft internationale systeemkaarten ** die in Excel of Word kunnen worden ingevuld.
Voor een Engelstalige kaart op A4-formaat is het volgende Word-sjabloon (dot) beschikbaar: WBF-systeemkaart **.

Na het overweldigende succes van de Gids voor bridge heeft hetzelfde team een nieuw boekje geschreven: de ArbitreerWijzer. In dit boekje zijn de meestgebruikte spelregels (geldig tot 1 september 2017) in overzichtelijke stroomschema's gegoten.
Het beeld van de druk bladerende arbiter, naarstig in het spelregelboekje op zoek naar het juiste (sub-)artikel om een onvoldoende bod of een verzaking op te lossen, is daarmee verleden tijd.
De ArbitreerWijzer (72 pagina's) is bedoeld als handig hulpmiddel bij arbitrages maar is geen vervanging van het spelregelboekje.

Voorbeeld van een Stroomschema:
Voor de beurt uitkomen met de beeldzijde naar boven

Idee en initiatief: Rob Stravers en Ron Jedema.
Inhoud: Henk van Gend, Ron Jedema, Siger Seinen, Cees Verdonk.
Realisatie: Nederlandse Bridge Bond.
Prijs: € 6,95 (exclusief verzendkosten)
Verkrijgbaar bij: de Bridge- en Boekenshop.

Let op: per 1 september 2017 zijn nieuwe spelregels van kracht. Voor de actuele informatie over de spelregels per 1 september 2017 verwijzen we graag naar bridge.nl/spelregels  

Bijlagen:
Bewaar het bestand arbitreerwijzer_online.pdfArbitreerWijzer

Het team van de ArbitreerWijzer heeft nu ook de AlerteerWijzer gemaakt.
In een overzichtelijk stroomschema is aangegeven wat wel en niet gealerteerd moet worden.

Bijlagen:
Bewaar het bestand alerteerwijzer-12-2010.pdfAlerteerWijzer

De Wereld Bridge Federatie (WBF) heeft in 2013 de winstpuntenschalen voor viertallenwedstrijden aangepast. De BridgeBond heeft de schalen ingevoerd met ingang van het seizoen 2013-2014.
De winstpuntenschaal loopt van 10-10 tot 20-0 en wordt bij alle viertallenwedstrijden gebruikt. In WekoWijzer 127 en Bridge van september 2013 is uitgebreid aandacht besteed aan de nieuwe winstpuntenschalen. Klik hier voor de huidige winstpuntenschaal

Cover Gids voor BridgeDe Gids voor bridge is geschreven door Rob Stravers en uitgegeven door de BridgeBond.

In de Gids voor bridge staan uitsluitend de regels die elke bridger aan tafel moet kennen om correct en met plezier te kunnen bridgen. Dus zonder de noodzakelijke tekst en regelgeving voor arbiters. Daarom is het een zeer leesbaar boekje geworden. Het boekje is uitermate geschikt om de leden van de vereniging op een prettige manier voor te lichten over de correcte gang van zaken aan tafel. Eigenlijk zou iedere bridger dit boekje moeten kennen, als een soort ‘bridgevaardigheidsbewijs’.

De in het najaar van 2017 vernieuwde Gids voor bridge is voor € 1,95 (exclusief verzendkosten) te koop bij de Bridge- en Boekenshop.

Gebleken is dat de Gids voor blinden en slechtzienden niet is om te zetten naar braille en/of gesproken woord. De kaartsymbolen worden door omzettingsprogramma's namelijk niet herkend. Op verzoek van een van onze blinde leden is er een versie van de Gids voor Bridge gemaakt die wel ondersteund wordt. In dit geval betreft het het programma Jaws 9.0 dat geschreven tekst omzet in gesproken woord en/of braille. Als je in het bezit bent van een dergelijk programma kun je dit speciale bestand hieronder downloaden. Deze versie is (nog) niet aangepast aan de hand van de gewijzigde spelregels (2017).

De Nederlandse Bridge Bond hanteert de volgende leeftijdscategorieën:

 • Pupillen: mogen geen 16 of ouder worden in het kalenderjaar waarin het evenement wordt gehouden.
 • Aspiranten: mogen geen 21 of ouder worden in het kalenderjaar waarin het evenement wordt gehouden.
 • Junioren: mogen geen 26 of ouder worden in het kalenderjaar waarin het evenement wordt gehouden.
 • Senioren: moeten minstens 60 zijn of worden in het kalenderjaar waarin het evenement wordt gehouden.

Voor 2018 betekent dat:

 • Senioren: geboren in 1957 of eerder
 • Pupillen: geboren in 2003 of later
 • Aspiranten: geboren in 1998 t/m 2002
 • Junioren: geboren in 1993 t/m 1997

Met ingang van 2018 wordt de seniorenleeftijd in stapjes verhoogd naar 65 volgens het volgende schema.
2018: geboren in 1957 of eerder
2019 en 2020: geboren in 1958 of eerder
2021 en 2022: geboren in 1959 of eerder
2023 en 2024: geboren in 1960 of eerder
2025 en 2026: geboren in 1961 of eerder

Met ingang van 1 september is de nieuwe alerteerregeling van kracht. Er is een uitgebreide toelichting met voorbeelden beschikbaar. In het oktobernummer van Bridge is de nieuwe regeling aan de hand van diverse voorbeelden geïntroduceerd. Ook in het oktobernummer van de WekoWijzer is nader op de nieuwe regeling ingegaan.
Tevens zijn de instructies voor het invullen van de kleine en grote systeemkaart up-to-date gebracht. Beide versies vind je hier.

De besluiten hebben alleen betrekking op de viertallen- en parencompetities die door de NBB (bondscompetities) of de districten (districtscompetities) worden georganiseerd.